Несъмнено градският човек все по-често се обръща към природата и се стреми да живее по-близо до нея, да води по-здравословен и балансиран живот. В забързаното ежедневие това не е никак лесно, но благодарение на някои иновации, ние сме успели макар частично, да намерим решение, което да ни даде усещане за близост до природата. Или по-точно казано – да вземем частица от природата и да я внесем в дома. Тази частица, за която говорим е позната като “скандинавски мъх”.

В тази статия ще ви разкажем за така модерната напоследък интериорна декорация от скандинавски мъх и ще ви запознаем с някои любопитни факти за него, които не са широко известни.

Откъде произлиза естествения скандинавски мъх?

Полярен мъх Cladonia stellaris

Познатият с латинското си наименование Cladonia stellaris полярен мъх, е екологично важен вид лишей, който образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори, известни още като тайга. Мъхът се събира под изключително строг надзор, тъй като е защитен растителен вид. Ръчният метод на брането му позволява залесеността да остане разнообразна и повишава нейната продуктивност. Събирането на скандинавски мъх не причинява увреждане на природата и не оставя следи след себе си в горските и планински райони, където той вирее.
Подобно на повечето лишеи, Cladonia stellaris расте бавно, средно с 0.5 см на година при добри условия. Любопитно е също, че видът е предпочитан източник на храна за северните елени през зимните месеци, а оттам идва и наименованието “мъх на северния елен”.

Какви са неговите свойствата?

Едно от най-ценните свойства на мъха е това, че стабилизира нивата на влажност на въздуха в помещенията, в които се намира. При относителна влажност на въздуха под 40%, той отдава влага, а при стойности над 60%, абсорбира ненужната влага. По този начин, подобрява средата за живот в помещенията, ограничава появата на плесен и разпространението на вредни микроорганизми в районите с по-висока влажност.

При нужда от звукова изолация, спокойно може да заложите на пана или картини от скандинавски мъх с по-голяма площ. Те имат силни изолационни и акустични качества, които са още една причина да са толкова популярни и да се използват успешно в интериорните решения. Растителността естествено блокира високочестотните звуци, докато поддържащата структура на всяка картина с мъх намалява нискочестотните шумове.

А какъв е натуралният цвят на скандинавския мъх? Вероятно сте виждали картини от скандинавски мъх в различни цветове, най-вече различни нюанси на зелен? Това е така, защото при обработката му е възможно да бъде оцветен с помощта на органични багри. Но всъщност, в природата този вид растителност е с кремаво-бял цветови оттенък. При обработката, той се стабилизира с различни соли, което също така го прави устойчив на огън, повишава трайността и не изисква поддръжка. В процеса на обработка не се прилагат никакви вредни суровини и крайният продукт е напълно естествен и безвреден.

Картина от цветен мъх

Позитивното въздействие на скандинавския мъх

Зелените интериорни решения имат някои невероятни научни ползи. Със сигурност ще се изненадате приятно когато разберете колко много внасянето на интериорен акцент от мъх във вашия дом може да промени начина, по който се чувствате.      
Той съчетава безвремието на природата с най-модерните технологии и дизайн. Присъствието на зеленина в помещението влияе позитивно на хората – те повишават продуктивността, понижават нивата на стрес, дори намаляват сухотата на кожата. Връзката човек-природа отново се възражда и това несъмнено има позитивно влияние върху качеството ни на живот в градска среда.

Скандинавския мъх – частица от природата у дома

Поддръжка

Избирайки пано със скандинавски мъх в интериора си, няма нужда да се притеснявате за поддръжката му. Не е необходимо да се полива или пръска с вода. Изборът на полярен мъх е страхотно решение при декорацията на тъмни или недостатъчно добре осветени помещения. Подходящ е и за фитнеси, спа зони или подземни помещения, тъй като не изисква специално осветление.

Възможно е мъхът да бъде използван като акцент на открити места, но за кратко и трябва да се намира под навес, който да го пази от метеорологични условия, които биха му навредили.

В случай, че сте притежател на декорация с мъх и в зимния сезон тя изгуби своята естествена пухкавост, не се притеснявайте! Топлинните източници изсушават въздуха и това е нормален процес. За да се възстанови натуралното състояние на мъха, просто е необходимо по-често проветряване на помещението или оборудването му с овлажнител за въздух. Това ще подобри не само състоянието на мъха при допир, но и качеството на въздуха, който дишате – а мъхът ще ви служи за естествен показател за неговото състояние.

Идеи със скандинавски мъх за вашия дом

Накрая ви представяме няколко решения, които можете много лесно и бързо да интегрирате във вашите помещения. Най-хубавото при тях е, че е са разнообразни както като визия, така и като цена, което ги прави достъпни за всеки потребител.

С тях вие не само ще разкрасите вашите стени и ще разнообразите обстановката, но и ще пречиствате въздуха в помещението, тъй като мъхът се справя добре в борбата със замърсяването на въздуха и отблъсква праховите частици.  

Безспорно най-популярното решение за всеки дом или офис са атрактивните картини от скандинавски мъх в бяла рамка от MDF с размер 25х25 см. Налични са и в по-голям размер – 50х50 см., както и с различни шарки и фигури.


kartina ot tri vida skandinavski mah 32x42cm

Картините с различни цветови нюанси са подходящ избор за хора, които обичат разнообразието и пъстротата. Налични във вариант с различни нюанси на зелено, както и в пълноцветен вариант, те са поставени в стилна сребриста рамка, която изглежда идеално във всеки един съвременен дом.


Ако искате само лек акцент в стаята, без да насочвате цялото внимание към него, то може да изберете някоя от закачливите ни лапми, които са напълно функционални и в същото време са с оригинален зелен акцент.


часовник със скандинавски мъх

Най-новият и атрактивен интериорен елемент със зелен мъх е часовникът Grön Raft, който е продукт на успешна колаборация с производителя на висококачествени стенни дървени часовници Paladim.