Великден е един от любимите празници на всички, без значение дали празнуваме със семейството или с приятели. Великденските традиции при различните религии и общества имат както прилики, така и някои интересни разлики, с които ще ви запознаем в следващите редове. Ще ви дадем и някои ефектни и лесни за изпълнение идеи за декорация на дома, с които да създадете невероятен уют и празнична атмосфера.

Боядисване на яйца

Както повечето от нас знаят, при православните християни, празникът не може да мине без цветно боядисаните яйца. Тази стара традиция се е запазила и до днес и те са част от задължителната декорация за маса. Историята на първото великденско яйце се свързва с Мария Магдалена, която поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. Римският император казал, че това е невъзможно и ако е вярно, тогава яйцето от кокошка, което тя държала, трябвало да стане червено. И чудо – то станало червено. Първото боядисано яйце винаги трябва да бъде в червен цвят. То е за къщата и се пази чак до следващата година.

Методите на украсяване на яйцата са най-различни и доставят удоволствие на малки и големи. Забавлението е изцяло във вашите ръце. Изцапайте ги с пъстроцветните бои, намажете челцето на всяко детенце в семейството с първото червено яйчице за здраве и разгърнете своята креативност. След това може да се заемете с избора на декорация за дома, която да създаде още повече празничност и настроение.

Идеи за дома

Трапезата може да стане още по-празнична ако развихрите въображението си и украсите в духа на празника. Използвайте цветни салфетки,  които се открояват от останалата декорация за дома, добавете интересни аксесоари за маса, подходящи за празника, като например страхотните дървени поставки за яйца на I/tems. Освен, че са със страхотен минималистичен дизайн, те са изработени от естествени материали.

За още частица празничност, която да въздейства на всички сетива, домакините могат да поставят на масата си ароматни свещи, които освен че изглеждат страхотно, ще направят вашия празник още по-благоуханен.

Разбира се, виното винаги има място на празничната трапеза. Всеки може да изненада своите близки с богатия аромат и изтънчен вкус на вината с малини на Trastena.

Игри и закачки в празничния дух

Великденските традиции на запад имат своите особености и се различават от тези по нашите географски ширини. В предпразничното пазаруване се набляга основно не на истински, а на шоколадови яйца, както и на други фигури на животни, изработени от шоколад. Причината да се появяват покрай великденските празници е известната в много държави традиция, наречена “Лов на яйца”. Този лов представлява игра, в която на различни места в двора или къщата са скрити яйца c всевъзможни размери. Състезанието е кой ще открие повече и различни по размер яйца.

В Англия пък яйцата се … търкалят! Търкалянето на яйца е популярна и наистина нестандартна традиция по време на Великден. Състезанието се състои в търкаляне на яйца надолу по големи хълмове. Печели този, чието яйце стигне най-далеч и не се счупи при търкалянето.

И накрая, няма да изненадаме никого като кажем, че без значение дали ще изберете да прекарате празника в стила, наложен от нашите традиции или ще вкарате чужд привкус, най-важно от всичко е да го споделите със своите близки.